четвер, 9 грудня 2021 р.

9 вражаючих прикладів того, як ми самі впливаємо на наш мозок

Мабуть, мозок – найзагадковіший орган нашого організму. Вчені постійно дізнаються нові факти про його роботу, але загадок як і раніше багато. Тутка вирішив познайомити вас з найбільш яскравими відкриттями останніх років в області дослідження мозку, які вас напевно здивують. 9. Хронічне недосипання погіршує пам’ять Вчені з Каліфорнійського університету в Берклі знайшли переконливі докази того, що дефіцит сну може погіршувати пам’ять і викликати хворобу Альцгеймера. Справа в тому, що під час повноцінного сну клітини мозку видаляють токсичні сполуки, які руйнівно впливають на мозок. Якщо ж людина хронічно не висипається, ці сполуки негативно впливають на клітини мозку. 8. Тривалий стрес руйнує мозок Зниження пам’яті, здатності до навчання, самоконтролю – ось чим загрожує хронічне стресовий стан організму. Крім того, він сприяє тому, що людина відчуває дратівливість, тривогу, напруженість, часто відволікається. 7. Закоханість і ненависть мають багато спільного Британські вчені виявили , що почуття любові і ненависті зароджуються в схожих областях мозку. Однак, на відміну від ненависті, любов істотно знижує активність областей мозку, що відповідають за розважливе і логічне мислення. 6. Мозок особливо чутливий до зневоднення Наш мозок майже на 80% складається з води. Тому навіть помірна втрата рідини (близько 2%) вже знижує концентрацію уваги, призводить до погіршення короткотермінової пам’яті та інших пізнавальних здібностей. 5. Вагітність змінює структуру головного мозку Вчені довели , що у вагітних зменшується обсяг сірої речовини в ділянках мозку, що відповідають за соціальне пізнання і вміння розуміти інших людей. Все це необхідно, щоб посилити зв’язок між матір’ю і дитиною і допомогти жінці краще розуміти потреби свого немовляти і помічати можливі зовнішні загрози. 4. Велика кількість цукру в раціоні погіршує пам’ять і знижує здатність до навчання Велика кількість фруктози в раціоні уповільнює роботу мозку, знижує його здатність вивчати і запам’ятовувати інформацію, концентруватися. Це викликано тим, що надлишок цукру руйнує нейронні зв’язки мозку. Вчені підкреслюють, що цукор промислового виробництва набагато більш шкідливий (додається в безалкогольні напої, приправи, соуси і дитяче харчування). Однак продукти з вмістом жирних кислот омега-3 (жирна риба, горіхи, рибний жир) відновлюють наслідки порушень.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  1 грудня, п’ятниця   Всесвітній день боротьби зі СНІДом Згідно інформаційного бюлетеня ЮНЕЙДС за 2017 рік, глобальна статистика ВІЛ: з поч...